acasa | cristian dumitrescu | foto | presa | publicatii | activitate | linkuri | contact

CE DAU ROMANII EUROPEI SI LUMII

De-a lungul istoriei sale, poporul român şi-a confirmat capacităţile intelectuale, productive în toate domeniile de activitate. Chiar dacă le-au fost recunoscute tacit sau ignorate adesea, multe priorităţi în aeronautică, radioactivitate, cibernetică, medicină, fizică, matematică, biospeologie, industria automobilului, construcţii, artă, românii s-au aflat printre deschizători de orizonturi, au avut contribuţii semnificative la tezaurul civilizaţiei umane. Si astăzi, oriunde s-ar afla, ei sunt apreciaţi pentru uşurinţa adaptării oricăror condiţii şi a disponibilităţilor incredibile de inventivitate şi efort. De altfel, în vizita sa în ţara noastră, cunoscutul magnat al informaticii Bill Gates aprecia aportul decisiv, prin număr şi pregătire, al românilor angajaţi la "Microsoft" şi filialele sale europene. Cu puţin mai înaintea sa, marele tenor Placido Domingo oferea publicului o listă impresionantă de cântăreţi, instrumentişti şi dirijori români, apreciaţi unanim peste hotare, alături de care a evoluat pe cele mai importante scene ale lumii.

Recunoaşterea oficială a apartenenţei României la familia europeană va modifica, cu siguranţă, viziunea asupra a ceea ce reprezintă această ţară şi oamenii ei pentru continent, pentru întreaga lume, pentru că, aşa cum a făcut-o şi până acum, ţara noastră are de oferit mai mult decât s-ar putea bănui.

Si nu trebuie căutate argumente în istorie; ele se găsesc chiar în imediata apropiere. Ecoul "Galei Alina Cojocaru", desfăşurată pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti, ne menţine în memorie prezenţa de excepţie a artistei române, prim-balerină la celebra Companie Regală de Balet de la "Covent Garden", strălucitoare în spectacole de circuit mondial: "Lacul Lebedelor", "Frumoasa din Pădurea Adormită", "Spărgătorul de Nuci", Don Quijote", "Coppelia" sau "Giselle".

Talentul nativ al românilor, proverbiala lor înclinaţie spre domeniile artei, se exprimă, iată, de mai bine de 20 de ani, pe râvnita scenă a Scalei din Milano, acolo unde violonista noastră Virginia Popescu dă întreaga măsură pregătirii sale. Ea este cunoscută publicului italian şi nu numai, după ce, în urma câştigării primului loc la un concurs RAI TV, a cântat în orchestra Radio din Milano vreme de 12 ani.

Si pentru că am amintit de aceasta, să reţinem şi faptul, deloc de trecut cu vederea, al contactului pe care Radio România Muzical îl stabileşte, de puţină vreme, cu întreaga Europă, oferind cu mărinimie programe ce fac cunoscute cele mai de preţ valori naţionale şi universale. Căci emisiunile sale pot fi acum recepţionate, în cele mai bune condiţii, în Albania, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa Germania, Grecia, Italia, Muntenegru, Serbia, Slovacia, Letonia, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Republica Moldova, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vatican.

Si ca să rămânem în domeniul muzicii, să mai amintim surprinzătoarea şi pitoreasca apariţie pe scenele Europei (Bruxelles, Londra, Dublin) a formaţiei de muzică populară balcanică "Damian&Brothers". Conducătorul formaţiei, intrat în topurile europene, Damian Drăghici, este recunoscut ca unul dintre cei mai mari naişti ai lumii, alături de inegalabilul Gheorghe Zamfir, manifestându-se deopotrivă ca interpret de talent ca şi compozitor. În anul 2006, lui Damian Drăghici i-a fost acordat onorantul premiul Grammy, recunoaştere certă, fără graniţe, a valorii sale, dar şi a ţării din care provine.

Dar, românii nu sunt numai iubitori şi producători de artă. Geniul lor se manifestă cu vigoare şi, am spune, cu îndrăzneală, în varii domenii ale ştiinţei. La exportul de inteligenţă, se ştie, România se află printre primele ţări în lume. Dacă se obişnuieşte să se spună că a doua limbă vorbită la Microsoft este româna, iar la NASA, între specialiştii de prim rang mulţi sunt compatrioţi de-ai noştri, este doar o parte din contribuţia României la zestrea mondială actuală. Inventivitatea şi spiritul inovator, definitorii pentru neamul românesc, nu este sesizabilă doar pe şantierele de construcţii ale Europei şi Americii, unde meşterii noştri i-au uimit de multe ori pe străini, ci şi în domeniile de vârf ale ştiinţei şi tehnicii. Exemple sunt nenumărate. Iată, de pildă, doctorul în fizică Eugen Pavel (Institutul de Fizică Atomică Măgurele) a realizat un CD-ROM din sticlă cu capacitate de stocare de 15000 de ori decât a unuia obişnuit. Invenţia a fost medaliată cu aur, la Salonul Mondial "Bruxelles Europa". În premieră mondială, Constantin Pascu propune un aparat de purificare a aerului în spaţiile de locuit. Universitatea din Cambridge a acordat medalia de aur a mileniului profesorului clujean ştefania Cory Calomfirescu, între altele, pentru elaborarea primului tratat din lume despre edemul cerebral. Tot un român - Sandu Popescu din Oradea, este primul fizician care a reuşit teleportarea unei particule. Si tot inventatorii români sunt cei care au propus printre altele motorul cu apă (Mihai Rusetel) sau motorul care nu consumă nimic (Ion Scripcaru). Numai în ediţia 2006 a Salonului de Inventică "EUREKA" de la Bruxelles, 31 de invenţii româneşti au fost apreciate cu medalia de aur. În treacăt, reamintim că, la un alt salon similar, la Geneva, în 2001, România obţinea premii pentru toate cele 62 de inovaţii prezentate.

Aşadar, România poate oferi Europei şi lumii întregi valori şi proiecte deosebite cu voinţa, străduinţa şi capacitatea de a corespunde pe deplin susţinerii civilizaţiei şi mersului înainte.

  ROMANIAdemna.ro copyright 2018 disclaimer sus