Am avut, miercuri, 12 februarie a.c.,  o întrevedere cu domnul Adel Bin Ahmed Al-Jubeir, ministru de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite, aflat în România în cadrul unei vizite de lucru. În cadrul dialogului, am salutat aniversarea, anul acesta, a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și de prietenie româno-saudite, exprimând totodată deschiderea părții române pentru aprofundarea colaborării cu Regatul Arabiei Saudite nu numai în domeniul politicii externe, al securității și menținerii păcii în Orientul Mijlociu, dar și în plan economic, România ocupând, în anul 2019, unul dintre primele trei locuri în topul creșterii economice din Uniunea Europeană, rezultat care confirmă faptul că țara noastră rămâne o țintă predilectă pentru investitorii străini. În acest sens, am reiterat interesul părții române cu privire la înființarea și operaționalizarea Comisiei mixte româno-saudite, proiect comun care a luat naștere în urma discuțiilor purtate pe parcursul vizitei Prim-ministrului României la Riad din luna mai 2015.
Am subliniat anumite puncte de vedere comune cu privire la evoluțiile recente din Orientul Mijlociu, în mod particular, și, respectiv, referitor la evoluțiile la nivel mondial, apărute ca efect al globalizării, la modul general. Totodată, am apreciat viziunea deschisă a Regatului Arabiei Saudite, rezultată din amplul proces de reformă, care urmărește diversificarea economiei naționale și trecerea într-o nouă eră, aceea a energiilor regenerabile și a atenției acordate mediului înconjurător. De asemenea, mi-am prezentat deschiderea pentru inițierea unor programe de cooperare bilaterală în domeniul IT și în domeniul educației, care să deschidă posibilitatea schimburilor de burse și de specialiști.

În cadrul întrevederii am subliniat rolul important jucat de Regatul Arabiei Saudite în planul cooperării cu Uniunea Europeană, România fiind hotărâtă să sprijine, pe mai departe, consolidarea Dialogului Strategic între Uniunea Europeană și Consiliul de Cooperare al Golfului.
”Apreciez demersurile saudite în vederea menținerii păcii și securității în Orientul Mijlociu, reliefez importanța, pentru România, stat membru al Organizației Tratatului Nord-Atlantic și al Uniunii Europene care are totodată un Parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, a existenței unui climat de pace și stabilitate în această regiune”. În context, am punctat rolul diplomației parlamentare și schimbului de vizite avute atât la nivelul Comisiilor pentru politică externă, precum și la nivelul Grupurilor parlamentare de prietenie în menținerea și aprofundarea relațiilor de prietenie și apropriere dintre România și țările arabe.

Domnul ministru de stat Adel Bin Ahmed Al-Jubeir a prezentat mandatul primit din partea Majestății Sale, Regele Arabiei Saudite, acela de a continua dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de bună cooperare cu România și alte țări din Europa Centrală și de Est. În continuare, domnul Adel Bin Ahmed Al-Jubeir a prezentat “Viziunea 2030” a Regatului Arabiei Saudite, ca răspuns la provocările din regiune, care implică un amplu program de reformă cu principalul obiectiv de a reduce dependența de hidrocarburi prin diversificarea economiei naționale și deschiderea spre alte oportunități de investiții, în domenii precum: agrement și turism, divertisment, noi tehnologii, promovarea tinerilor și a femeilor în viața publică.
Totodată, ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite a reiterat interesul părții saudite atât în vederea valorificării potențialului imens de investiții pe care îl prezintă România, în domenii de interes precum: infrastructură, agricultură, IT, etc., precum și deschiderea în vederea oferirii de oportunități investiționale avantajoase companiilor române.
În plus, domnul Adel Bin Ahmed Al-Jubeir a pledat pentru necesitatea adoptării unei atitudini pro-active în ceea ce privește dezvoltarea și aprofundarea relației de cooperare cu România și intensificarea schimburilor bilaterale de vizite între parlamentari, oameni de afaceri, universități, tineri, contactelor în domeniul cultural.
 La întrevedere au mai participat, din partea saudită, E.S. domul Abdulaziz Mohammed al Aifan, ambasadorul Regatul Arabiei Saudite la București, iar din partea Comisiei pentru politică externă a Senatului, domnii senatori Radu-Mihai Mihail, vicepreședinte al Comisiei și domnul Viorel-Riceard Badea, membru al Comisiei, precum și E.S. domnulMihai Coman, ambasadorul României la Riad.