Astăzi la Strasbourg, lucrările APCE au fost extrem de tensionate în adunarea plenară cu ocazia discutării raportului cu privire la reformele făcute de guvernul conservator din Polonia în domeniul justiției și al instituțiilor fundamentale ale democrației.
Pentru a fi foarte precis, este vorba de faptul că în Polonia, procurorul general este și ministru al justiție, că legile de funcționare ale Consiliului Superior al Magistraturi ca și cea a Curții Constituționale, au fost modificate ca și structura instanțelor judiciare, ministrul justiție poate să oprească ajungerea în justiției a unui judecător inculpat. Au fost modificate unele prevederi ale statutului magistraților cum ar fi pensionarea.
Opiniile au fost diferite începând cu ale celor care au intervenit și care au apreciat raportul și au susținut concluzia raportului care cere continuarea monitorizării Poloniei pentru modificarea legilor justiției și continuând cu cele ale celor care I-au considerat un raport bazat pe informații incorecte, partizane și politizate.
Reprezentanții polonezii în adunare au avut poziții diferite, cei din arcul guvernamental au apărat modificările, cei din opoziție au atacat puternic modificările și au susținut concluziile raportului. Argumentele au mers de la atacarea politicilor iliberale care subordonează puterii instituțiile democratice și până la recomandarea pentru cei care deplâng situația poporului polonez „că în această țară nu au loc manifestații violente săptămânale ale cetățenilor multe transformate în adevărate lupte de strada între manifestanți și poliție”.
Deși Comisia de la Veneția a realizat un raport foarte critic față de modificările propuse, acestea au fost adoptate. Între timp și guvernul conservator a mai obținut un mandat la guvernare.
Pentru a nu interfera cu cele discutate, am încercat să le prezint de o manieră cât mai corectă și clară, fără a prezenta și poziția mea personală sau de grup politic, aceasta o voi prezenta pe blogul meu.
Urmează votul.

Update: În urma votului, Raportul a fost aprobat iar Polonia a intrat sub monitorizarea Consiliului Europei.