În politică timpul (timingul) este esențial. Timpul este principalul adversar pentru jucătorii politici ai momentului. Nu mai este timp pentru amânarea unor măsuri puternice în criza sanitară, nu mai este timp pentru amânarea unor măsuri de atenuare a efectelor crizei facturilor la energie (care se poate face în timp util numai prin ordonanță de urgență), nu mai este timp pentru a amâna bugetul, care necesită un guvern valid, nu mai este timp pentru a pregăti țara pentru iarnă, nu mai este timp pentru a amâna începerea, deja întârziată a lansării PNRR, etc.
Iată de ce eu cred că lucrurile se vor accelera. Cel mai probabil guvernul Cioloș vor merge în parlament joia viitoare. Fără garanția voturilor unei coaliții, cu un program de guvernare și cu un guvern minoritar USR. Eu nu cred că Dacian Cioloș, proaspăt președinte de partid parlamentar, care s-a ținut foarte tare în încleștarea cu PNL, care a renunțat la un post uriaș de lidership în politica europeană (cu acces direct la liderii franco-germani) va accepta să iasă altfel din această situație, decât prin vot, ”la voie royale” în politică. Numit de un pix, chiar dacă unul prezidențial, va ieși prin votul camerelor reunite ale Parlamentului. Dacă nu va reuși surpriza uriașă a validării sale în funcție, pe care nimeni nu o poate exclude în condițiile actuale.
Spun în condițiile actuale, când în afara dezastroasei situații interne, România a revenit din nou pe prima pagină a presei internaționale, situându-se pe primul loc la decese datorate COVID-19, în Uniunea Europeană și intrată într-o criză guvernamentală, în care se vorbește destul de viabil despre alegeri anticipate. Adică despre instabilitate a long term în țară.
Cel mai probabil însă, după plecarea prin vot a propunerii Dacian Cioloș, lucrurile se vor accelera mult. Consultări constituționale la Cotroceni, vineri cel mai probabil, nominalizarea unui candidat PNL la postul de prim-ministru (rezultatul unui compromis între președinte și PNL), cel mai probabil nu Cîțu. Refacerea coaliției prezidențiale PNL-USR-UDMR-grupul minorităților. Și după, joia următoare, cel târziu lunea următoare, înscăunarea noului guvern.În rest nu știu cine câștigă din acest carambol politic (oricum nici USR, nici Dacian Cioloș nu pierd ci se vor relansa), știu însă sigur cine a avut de pierdut… cetățeanul. Omul de rând căruia singura bucurie îi va rămâne pelerinajele de Sfânta Parascheva la Iași și de Sfântul Dumitru la București.