Procesul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, A FOST ÎNCHEIAT, procedural vorbind. Putem spune sigur pentru prima dată, că așa cum se intră în Uniunea Europeană, se poate și ieși. Simplu dacă nu ar fi complicat. Marea Britanie a intrat greu și a ieșit greu.
De acum Uniunea Europeană oricum va fi altfel. Această ruptură, că asta este, va avea consecințe de ambele părți. Cum spunea Negociatorul Șef Michel Barnier, nu a fost un proces win-win, ci mai degrabă lose-lose pentru ambele părți. Boris Johnson o tratează ca pe o mare victorie, Regatul și-a recâștigat libertatea, de acum încolo se va putea mișca liber și neîngrădit pe toate piețele, va face politici în funcție de obiectivele și interesele britanice pe piața mondială, etc. Poate da sau poate nu, viitorul ne va arăta de va fi așa de roz. Vom vedea.
Pentru Uniunea Europeană este sigur o pierdere, a plecat o economie puternică cu o mare forță de tracțiune, ceea ce vrând, nevrând va afecta prezența UE ca actor economic planetar, și nu numai, tocmai acum când pandemia conjugă o nouă criză economică, China devine tot mai preponderentă în economia mondială, iar SUA, cel puțin în administrația Trump, a dus o politică focusată pe creșterea propriei economii ți potențarea rolului de principal actor în economia internațională.
Uniunea Europeană va plăti și un tribut intern din perspectiva echilibrului între țările marii, cele cinci, devenite patru (Germania, Franța, Italia și Spania). Vor suferi modificări toate mecanismele europene, dacă ar fi să ne referim la dinamica votului în Consiliul Uniunii Europene, la calitatea majorităților politice din Parlamentul European, ca să ne referim doar fugar la mecanisme ce s-au echilibrat în decenii de negocieri și modificări ale legislației europene.
Complicată este și perioada de tranziție de ambele părți. Regatul Unit se confruntă cu presiunea forțelor centrifuge, care ar dori precum Scoția să profite pentru a deveni independente și a rămâne în UE. Și dacă BREXITUL, ce părea o opțiune imposibilă s-a întâmplat, poate cineva garanta că ulciorul nu poate merge de mai multe ori la apă?
Nici România nu are de ce să se bucure, în afara faptului că acum a devenit al șaselea stat, ca mărime și populație din Uniunea Europeană. Pentru noi diminuarea potențialului de politică externă și de apărare al UE nu este o veste bună.
Iată de ce spun că BREXITUL s-a întâmplat, dar cum va arăta Europa „the day after” este ceva ce abia de acum încolo vom afla, și britanici și Uniunea Europeană și noi.În rest, să auzim numai de bine.