Ce a schimbat Revoluția din decembrie 1989?

Foarte multe. Regimul politic dictatorial găunoasa ideologie egalitaristă a comuniștilor, formele de proprietate, minciuna ideologică, cenzura, autocenzura, mediocritatea ca formă dominantă de expresie culturală, planurile cincinale false, cultul personalității, fugărirea oamenilor de către securitate, frica, foamea, întunericul, frigul din case, abandonarea speranței, etc. De 32 de ani tot punem în loc. Am introdus democrația, am construit un sistem politic de democrație occidentală viabil, am construit o economie de piață funcțională, am parcurs anevoie o tranziție lungă și dureroasă, am reconciliat multe probleme grave moștenite din comunism, am intrat în UE și în NATO. Am recuperat o parte importantă din decalajul economic față de media de dezvoltare a țărilor europene etc.

Pentru toate acestea am plătit, ca popor și un preț, care nu este deloc mic. Libertatea prețioasă a dreptului la liberă circulație, face ca o parte enormă din forța de muncă, educată, calificată și temerară, să muncească în alte țări. Adevărat, acești românii sunt an de an cei mai marii „investitori străini în România” trimițând multe miliarde de euro anual acasă. Dar grosul muncii lor rămâne acolo. Iar acum, când am avea nevoie de această uriașă bogăție, forța de muncă, pentru oportunitatea de a reindustrializa România, ne lovim și ne vom lovi de o cronică, deja, lipsă de forță de muncă calificată.

Dar poate cel mai grav lucru este o endemica tulburare în societate.

Am devenit mai certăreți, tot mai nemulțumiți de alții și niciodată de noi înșine, privim prea mult în afară și tot mai puțin înăuntru, ne apreciem tot mai puțin propriile valori și tradiții. Ne globalizăm cu un nesaț aproape mimetic.

Iar ca în fiecare an de peste trei decenii, nu contenim să ne întrebăm, ce a fost atunci în 1989 ? Cine a furat Revoluția? Care au fost sinceri și care nu? Întrebări legitime, care ar fi trebuit să primească răspunsuri mai clare, sau chiar adevăruri.

Pentru mine lucrurile sunt limpezi, în 89 a fost clipa astrală a unui nou început, ca multe alte momente din istoria modernă a românilor, 1848, 1856, 1877, 1918. Adică momente de re-startare ce au produs evoluții majore în devenirea acestei țări. În rest este istorie. Iar istoria are marele merit că a știut întotdeauna să caute adevărul, pe care de cele mai multe ori a știut să-l și găsească.

Cu un lucru cred că putem sa fim cu toți de acord… Să păstrăm o clipă de reculegere pentru cei care au murit în decembrie 1989 cu cuvântul libertate pe buze și în suflet!